Labrador kennel Cosy Cottage
Hoe werken wij als wij een nestje hebben?

 

Werkwijze

Mocht je binnenkort een pupje aanwillen schaffen dan is het natuurlijk heel belangrijk om te weten hoe de fokker die je op het oog hebt dit aanpakt. Een goede start voor je pupje is namelijk het belangrijkste,als hier iets mis gaat kan je hond daar de rest van zijn leventje last van hebben.Het is natuurlijk heel belangrijk dat de a.s moeder van het nest qua gezondheid (zowel lichamelijk als geestelijk) hier klaar voor is. Al ver voor de te verwachtte loopsheid ga ik opzoek naar een goede reu. Ik vind het belangrijk al wat over zijn nakomelingen te weten. Hoe de gezondheid van de puppen, hoe is het  karakter en de bouw. En past de reu goed bij de teef.

 

 

 

 

Vaak valt het wel op bij een teefje dat de dekking gelukt is,zeker een teefje wat al eerder pupjes gehad heeft. Het karakter verandert vaak na een paar weken en de tepeltjes gaan wat meer opvallen. Mochten wij echter twijfelen dan besluiten wij tot het doen van een echo. Liever doe ik geen echo omdat dit toch wat onnodig stress kan geven bij een teefje.

Na zo een 63 dagen, soms net iets eerder soms net wat later, komen dan de pupjes. Ik ben al begonnen om zo een 1,5 week voor de bevalling meer te gaan voeren. De laatste week komt de werpkist in de huiskamer. Zodat het teefje aan dit plekje kan gaan wennen. Zij krijgt hier af en toe iets lekkers in en regelmatig haar eten. Zodat het teefje dit kan gaan associeren met iets leuks.Een bevalling is elke keer weer spannend. Voor het teefje maar ook voor ons. Al onze spulletjes liggen binnen handbereik van de werpkist. We houden natuurlijk onze dame goed in de gaten en helpen mee om de pups geboren te laten worden. Dan pakken wij het vlies uit samen met de teef en laten wij de teef de pupjes goed aflikken. Daarna wrijven wij de pupjes droog en gaan ze onder de warmtelamp maar eerst mogen ze hun geboorte vieren met een flinke slok van mama haar heerlijke vette melk. Dit is voor de pup heel belangrijk maar ook voor  de teef. Het melk drinken bevordert namelijk de weeen.

 

Als alle pups geboren zijn laten wij mama en de pupjes goed uitrusten. 

Als de pups zo een 2,5 week zijn gaan wij bijvoeren, soms wat eerder en soms wat later het ligt vooral aan de ontwikkeling van de pups en aan hoe groot het nest is.

Wanneer de pupjes zo een 3 weken oud zijn,zullen er regelmatig nieuwe baasjes komen kijken en knuffelen met de pups. Het is natuurlijk erg leuk om de ontwikkeling van je nieuwe huisgenootje mee te kunnen maken.

Naast het genieten van de pupjes het knuffelen etc. Hebben wij als fokker ook de taak de hondjes aan geluiden en situaties te gaan laten wennen. Denk hierbij aan geluiden zoals de radio, de stofzuiger, vogels, auto's etc. Ook leggen wij iedere keer weer ander speelgoed bij de pups zodat ze andere vormen en materialen ontdekken. Altijd weer leuk om te zien welk hondje zo stoer is er als eerste mee aan de slag te gaan. En welke juist niet. Dit vertelt ons ook weer wat over het karakter van de pupjes.

Wanneer de pups hun eerste enting gehad hebben gaan ze mee naar het dorp en maken wij een autoritje. Uiteraard gedoseerd want als we een groot nest hebben kunnen we niet goed op alle pupjes letten maar vanzelfsprekend doen wij dit wel met alle puppen. Erg leuk en de pups komen geen aandacht te kort.


Je kon al eerder lezen dat de pupjes in de huiskamer geboren worden, dit is heel belangrijk voor de sociallisatie. Als ze wat ouder zijn gaan ze ook weleens buiten spelen. Hier wennen de pups ook weer aan een andere omgeving. Ze hebben dan een buitenren en hebben zelf de mogelijkheid om naar binnen te gaan. Om bijvoorbeeld een lekker dutje te kunnen doen.

Tussen de 7 en 8 weken is het tijd voor de hondjes om te gaan verhuizen. Je merkt dan vaak aan de pupjes dat ze er echt aan toe zijn om de wereld te gaan ontdekken. En graag individuele aandacht  krijgen en meer willen gaan leren.

 

Wij hebben erg ons best gedaan om onze pupjes een zo goed mogelijke start te geven en verwachten dat de nieuwe baasjes hier mee verder gaan.


Voor vragen mag u ALTIJD contact met ons opnemen.